Social media: connect – interact – collaborate

crocodiles_cartoon1Voor mijn presentatie van afgelopen vrijdag heb ik dit ‘model’ opgezet als basis voor succesvol opereren op het internet. De presentatie moet nog op Slideshare worden gezet, maar op een of andere manier verkacht deze mijn opmaak. Tot die tijd een post met hoe je handig kan omgaan met je sociale profielen.

Ik kreeg namelijk leuke, enthousiaste reacties over deze insteek…

Jouw muziek krijgt meer waarde wanneer meer mensen het tof vinden. Het creëren van die waarde kan je perfect online doen.

Begin met luisteren.

Naar wie?
Naar je potentieel publiek. Bezoek websites (of blogs, MySpace’s, Facebook’s) van jouw muzikale voorbeelden, en ‘luister’ naar wat de community bindt met de artiest. Je zult zien dat het in de basis muziek is, maar dat er meer bij komt kijken. Wat houdt ze bezig naast de muziek? Wat zien ze graag anders? Met welke verbeteringen komen ze zelf?

Wanneer je weet wat er speelt, kan jij dat gebruiken als analyse op je muziek / show / merchandise / website / profiel etc…

socialmedia_listenDan volgt de volgende stap, nadat je ‘expert’ bent geworden op het gebied van behoeften van bepaalde community’s kun je een connectie gaan leggen. Je muziek zal je grote connector zijn. Leg de verbinding en laat aan de andere merken waarom je de verbinding maakt.

Alleen de verbinding is niet genoeg (het oeroude ‘vriendjes toevoegen’). De interactie die je daarna opzet is van een evengroot belang. Zoek de dialoog in alles waarin jij en diegene overeenkomsten in hebben. Bij oprechte interactie (=geen traditioneel winstoogmerk, commerciële gedachten) heb je de kans zo groot mogelijk gemaakt op een vervolg.

Namelijk ‘collaboration’.

Dat kunnen samenwerkingen zijn in allerlei gradaties: iemand die je tipt bij een festival, of je vraagt om een workshop te komen geven op school. Ervaar het zelf!

(kijk voor meer gedachten op dit gebied eens naar deze interessante post)

Als je dit zo leest, heb jij zo’n samenwerking opgezet aan de hand van mijn geschetste plaatje hierboven?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>