Weer de gedoodverfde winnaars bij 3FM-awards

3fm_awardsEen award-show hoort erbij. Dus na MTV, TMF wil 3FM ook bokalen verdelen. Spannend? Absoluut niet. Terechte winnaars? Nog absoluter niet. Het is namelijk bijna wiskundig te berekenen wie gaat winnen.

De 3FM awards werden uitgereikt voor een jaar. Als in de categorie ‘beste live act’ dan Within Temptation wint die praktisch geen show heeft gespeeld en totaal niets vernieuwends heeft gebracht, is dit dan terecht? Nee. Wel logisch. Anouk die iedere keer beste ‘rock’ wint, terecht? Nee. Wel logisch. En hoe kan je in de categorie ‘aanstormend talent’ nou Dio vergelijken met Nikki?

Het is een kwestie van je fanbase activeren of een hele actieve fanbase hebben, aangezien het publieksprijzen zijn. In alle categoriën gaat het om hoe actief je jouw fanbase kan inzetten om op de website van 3FM op jouw act te stemmen.

Daarnaast is het schrijnend om te zien dat een award-show jaar op jaar maar boogt op de namen: Marco Borsato (!), Blof, Racoon, Anouk, Di-rect, Krezip, Kane en Ilse de Lange. Anouk komt niet eens meer naar de 3FM awards, waardoor de vrouw van Gerard Ekdom de award in ontvangst neemt. Waar hebben we het dan nog over? Zijn we trots op 10 jaar stilstand in Nederlandse pop-muziek en gaan we dat aanprijzen?

Zeker van een publieke omroep verwacht je (gezien de non-commerciële belangen) een verfrissende aanpak. Voicst heeft wat spannends gebracht in ‘rock’ Nederland dit jaar. Die heeft oprecht meer aan zo’n award dan 178-voudig award-winnares Anouk.

Ik pleit voor een nieuw soort award show. Juist NIET 2.0. Juist NIET de mening van ‘John the Plumber’. Dat zorgt alleen maar voor een verplatting van het Nederlandse muziekwereldje, waar juist organisaties als 3FM moeten (willen) bijdragen aan een verrijking.

Voor wie er nog geïnteresseerd in is, de uitslag van 2009:

  • Ilse de Lange (beste album, beste zangeres, beste singel)
  • Krezip (beste band, beste pop)
  • Alain Clarke (beste zanger)
  • Novastar (beste alternative)
  • Anouk (beste rock)
  • Nikki (nieuw talent)

Nu nog een slimme stem-procedure verzinnen…
Iemand een rigureus goed idee?

Say Something

Your email address will not be published. Required fields are marked *