Muzikant en de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) 2

var_wuo

In vervolg op mijn eerdere stuk over de VAR, nu wat tips om daadwerkelijk een VAR-WUO te verkrijgen als muzikant. Stapsgewijs wat informatie wat je wellicht kan helpen bij het invullen van het formulier.

Wanneer je naar de website van de Belastingdienst surft en daar een VAR-verklaring aanvraagt kan dat op twee manieren. Online (met DigiD) of als *.pdf. Ik behandel de *.pdf aanvraag (2009) welke niet wezenlijk zal verschillen met de online procedure.

Uw VAR-werkzaamheden
Essentiële punten voor de fiscus:

2a Omschrijf uw werkzaamheden
Zorg dat je bij het invullen van je werkzaamheden zo ruim mogelijk denkt. ‘Muzikant’ is beter dan ‘coverband muzikant’, en vergeet ook niet je andere kwaliteiten te vermelden welke je wellicht zou willen inzetten voor je onderneming. Als je bijvoorbeeld goed kan schilderen naast het muziek maken, moet je iets vermelden over dat schilderen wil je VAR daarvoor geldig zijn.

2c Eigen beoordeling VAR?
We willen een VAR-WUO, dus beoordelen we deze ook zo.

2d Urencriterium
Van een ondernemer wordt verwacht dat hij minimaal 1225 uur per jaar (2010: 700 uur wordt ook getolereerd) in zijn onderneming steekt. Dat komt neer op bijna 24 uur per week. Dit moet je aannemelijk kunnen maken. Denk dan aan repetitietijd, componeren, tekstschrijven, mailen, sociale profielen bijhouden, optreden, administreren. Als je serieus bezig bent, is dit makkelijk te verantwoorden, maar houdt rekening met (bij)banen. Verdien je het grootste gedeelte van je inkomen bij een vaste werkgever, dan wordt het verdomd lastig om met een VAR WUO te gaan werken. Het kan vervelende verrassingen achteraf geven als de belastinginspecteur bij je langs komt en concludeert dat je eigenlijk geen ondernemer bent.

2e Opdrachtgevers
Je moet tenminste vijf opdrachtgevers hebben wil je in aanmerking komen voor de WUO. Minder opdachtgevers zou een relatie werknemer – werkgever kunnen aantonen. Als artiest heb je makkelijk meer dan vijf opdrachtgevers als je een beetje optreed door het land.

3a Inkomsten
“De fiscus kan iemand alleen als ondernemer erkennen wanneer er sprake is van beroepsbeoefening ter verwerving van een inkomen,” schrijft Ton Lamers in zijn boekje Musiconomie. Als je dus slechts 5.000 euro omzet denkt te genereren in een jaar, is het moeilijk beargumenteren hoe je min of meer in leven blijft.
Ook mogen jouw inkomsten niet voor meer dan 50% uit één opdrachtgever voortkomen.

4a Facturen
Het is voor een ondernemer verplicht om facturen te versturen en te administreren.

Verder staan er een twee strikvragen in: 3b en 3c. Beantwoord je deze met ‘ja’, dan wordt de arbeidsrelatie als werkgever-werknemer beschouwt en verklein je de kans op een VAR-WUO aanzienlijk.

Dit zijn wat algemene richtlijnen die richting geven om een VAR-WUO te verkrijgen. Specifiek advies voor het volledig invullen van de VAR is voor ieder persoon anders. Mocht je daarin advies zoeken, stuur een mailtje [martijn{a}musicunited.nl] of laat een berichtje achter.

Belastingdienst: VAR aanvragen

Mocht je dieper in willen gaan op de VAR’s dan is het boekje ‘Musiconomie’ van Ton Lamers een absolute must. Daar staat alles tot in detail in beschreven. Enige informatie hier boven is ook gebruikt uit zijn boekje. Boekje aanschaffen? Klik hier.

16 comments on “Muzikant en de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) 2

 1. Martijn Crama November 5, 2012 8:16 pm

  @JP: goede vragen met zeer specifieke details. Daar moet je dus ook verder ontwikkelde knowledge voor hebben, wil ik goed hierop kunnen antwoorden. Hier geldt eigenlijk mijn zelfde advies als bij Jos: neem eens contact op met Guido van GVV of een andere boekhouder. Vaak kunnen die vrijblijvend adviseren. Succes!

 2. JP November 5, 2012 5:59 pm

  Hi, vraagje,
  Ik heb altijd muziek gemaakt en een (part-time) baan ernaast gehad. (dit i.v.m. muziek aspiraties.)
  M.b.t. uitbetaling maakte ik altijd gebruik (en voldeed aan de criteria) van de onkosten vergoedings regeling met een max van 163.
   
  Echter de situatie is nu veranderd (meer optredens en geen ander werk meer) en wil een VAR-WUI aanvragen. Meeste criteria voldoe ik (uren, meerdere werkgevers etc) maar er is een andere situatie m.b.t. het salaris. Ten eerste weet ik niet hoeveel ik zal genereren per jaar. Ten tweede ik heb op het ogenblik een uitkering uit een lijfrente polis die ik eerder dan gepland laat uitbetalen om nu van levens onderhoud (gedeeltelijk) te voorzien. Uit deze uitkering betaal ik alle beklastingen en sociale bijdrage,
   
  Mijn vraag is of een VAR-wui samen kan gaan met de huidige situatie.. Uiteindelijk wil en moet ik zelfstandig opereren, houd de lijfrente een keer op en moet ik genoeg verdienen als zelfstandige.\
   

 3. Jos van de Gruiter October 5, 2012 5:11 pm

  Hallo Martijn,

  Dank voor je snelle reactie. Ik zal verder vragen. 🙂 

 4. Martijn Crama October 5, 2012 1:17 pm

  @Jos: goede vraag. Omdat je in deze eigenlijk opereert vanuit de Stichting, zou het best zo kunnen zijn dat de VAR’s niet van toepassing zijn zolang er niet aan het geld wordt gekomen door jullie als bandleden. Echter zijn de vragen behoorlijk specialistisch en merk ik dat ik me op glad ijs ga bevinden als ik je hierin wil adviseren. Misschien eens kletsen met een Guido van GVV Administraties bijvoorbeeld?

 5. Jos van de Gruiter October 5, 2012 12:42 pm

  Hallo Martijn,

  Voor onze band hebben we een stichting en een BTW-nummer. Als ik jouw voorwaarden voor een VAR lees, geloof ik niet dat we daarvoor in aanmerking komen. Daarvoor spelen we te weinig en verdienen we vooral te weinig. Meestal voor een veredelde reiskostenvergoeding.

  Kan ik dan het beste met een loonverdelingsverklaring komen? Maar mag ik dan nog BTW heffen? En is dat dan 6 of 21 procent?  

  Ik hoop op een reactie. Dank! 

 6. Martijn Crama August 17, 2011 9:37 am

  Dat varieert sterk per Belastingkantoor hoe lang de periode is. Sommige kantoren verzorgen het binnen 10 werkdagen, andere doen er wel eens meer dan een maand over. Die strekking.

 7. Drummer August 15, 2011 9:35 pm

  Dat bedoelde ik inderdaad. Dank 😀

  Wat is er allemaal te noemen bij een prognose.

  Het doel is natuurlijk een var-wuo te krijgen.

  Hoe lang is trouwens ong. Het tijdsbestek van aanvraag tot actief kunnen gebruiken van de var?

  Alvast bedankt!

 8. Martijn Crama August 14, 2011 4:58 pm

  Je vraag vind ik een beetje vaag. Maar als ik het goed begrijp bedoel je het aanvragen van een VAR. Hierin kan je een prognose aangeven. In jouw veronderstelling zou niemand kunnen beginnen met ondernemen in de vorm van een VAR WUO. Je moet enkel inzichtelijk maken aan de fiscus dat je van plan bent dit te gaan doen en je daar vervolgens aan te houden. Enkel dan heb je recht op de voordelen.

 9. Drummer August 13, 2011 7:57 pm

  Hoe doe je dit als je komende periode/jaar veel gaat spelen/lesgeven maar dit dus in de toekomst ligt en de BD info over het heden/verleden wilt?

  Veel sessies vragen ook eerst of je een var hebt om daarna pas een keuze te maken. 

 10. Martijn Crama April 19, 2010 4:15 pm

  @Annemiek een derde van je gage aan verloning verliezen? Dat is niet misselijk! Ben erg benieuwd wie/hoe je dit (aan)doet. 🙂

  ‘Gevaarlijk’ wordt het als je belastinginspectie krijgt. Als die een analyse doet en constateert dat je voor de fiscus eigenlijk geen ondernemer bent (bv: je steekt er wel krap 1225 uur in, maar de inkomsten daaruit zijn niet van dien aard dat het structureel bijdraagt aan je leven(sonderhoud)) dan kan -afhankelijk van zijn humeur- de inspecteur verdomde lastig gaan doen. Ervaring van andere leert dat er toch nog naheffing worden gedaan, omdat je wel profiteert van de voordelen van de VAR WUO.

  Dit alles zijn echter ervaringen van mij in dit circuit. Gespecialiseerde muzikanten-accountants of boekhouders kunnen je vaak veel beter en specifieker advies geven en bepaalde constructies veilig voor je stellen.

  Mijn algemene advies is daarom: als je veel (bij)verdient in loondienst, wordt het lastig om als ondernemer te worden beschouwd.

 11. annemiek koning April 19, 2010 3:43 pm

  Hallo Martijn

  Overdag zit ik in loondienst en in het weekend treed ik op maar voldoe wel aan de tijd die ik in de muziek steek. Waarom is het dan gevaarlijk met een VAR WUO te gaan werken?
  Op dit moment verlies ik nl een derde van mijn gage door de verloning

  groetjes Annemiek

 12. Martijn Crama February 5, 2010 3:20 pm

  Ik vind het moeilijk je vraag beantwoorden, ook al doe je je best in het Nederlands, Alberto. Maar het lijkt een vraag voor de Belastingdienst.

 13. Alberto Munoz February 2, 2010 2:13 pm

  Ik heb een vraag , de vorige jaar ,had in een tourne voor VS met Afro cuban All Stars
  maar Mijn vroeuw heeft en musikal bedraijf ,maar binekort zij wilt stopen , ik heb betaal belesting en vs, wat moet ik doen ik moet ook in nederland belasting betalen?

 14. Martijn Crama October 21, 2009 9:21 am

  @Tinko
  Ten eerste is het niet 24 uur per dag, maar per week. Zou anders een klein beetje ziek zijn.
  In de paar zinnen die je schetst, lijkt het of je niet in aanmerking zal komen voor een VAR WUO. Het is heel simpel: loop alle criteria na in deze en de andere VAR post op Music United Blog, en constateer of je daaraan kan voldoen. Zo niet, dan wordt het zeer lastig. Succes!

 15. Tinko October 19, 2009 4:06 pm

  Hallo Martijn,

  Mijn naam is Tinko, ik ben 18 jaar en speel als bijbaantje pianomuziek in eetgelegenheden, recepties & bruiloften. Kan ik ook aan een WUO komen? ik zit namelijk onder de 24 uur per dag en verdien zeker niet veel op jaarbasis als je dat vergelijkt met muzikanten die full-time werken. Misschien als ik alles wat ik als muzikant doe om te oefenen en te leren bij elkaar optel kom ik misschien wel op die 24 uur.

  Alvast bedankt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>