De ‘come back’ van het communisme

erwin_blom_samen_werken_2punt9Sigrid van der Hoeven organiseerde op haar zelf, zonder enig budget, een ontzettend inspirerent congres Samen_Werken 2.9. Sprekers als Jeroen van der Schenk, Peter de Haas, Martijn Aslander en Erwin Blom (foto). Meest opvallende van deze dag, die ik overigens vanaf de middag heb bijgewoond, was het communistische gedachtegoed wat gepredikt werd.

De eerste presentatie na de lunch was een koude douche. Gelukkig wist ik dat Erwin en Martijn nog moesten komen, maar dit was een hoogstaaltje ‘onaf’ en ‘onbeslagen ten ijs komen’. Geen verdere naamsvermelding, en ook geen aandacht.

Erwin Blom zorgde voor de nodige frisse informatie, kwinkslagen en notenkrakers. Inmiddels een hoop inkoppers voor mij op het gebied van nieuwe media, maar één quote over Twitter vond ik ijzersterk toen de vraag (standaard) uit het publiek kwam: “Maar dit kost zoveel tijd. Weer een medium erbij?” Erwin: “Twitter is geen werk. Het is praten. Of ik nu tegen jou of Twitter praat (waar het bereik 100x zo groot is).” Verder kwam Yammer.com voorbij. Twitter voor intern in een organisatie. Handig als je intern, besloten op de hoogte wilt blijven van elkaar.

martijn_aslander_samen_werken_2punt9Ik hou altijd wel van een totaal nieuwe kijk op ‘de wereld’ of ‘het leven’. Martijn Aslander (foto rechts) pakte een hoop Westerse principes en verdienmodellen bij de klote, en kwam met buitengewoon interessante opvattingen. “Hoe kan jij bepalen wat je waard bent? Dat kan toch alleen de andere?” Daarom werkt hij met een waarde toekenning achteraf.

Verder ging hij in op de kracht van netwerken en mensen die altijd wel hulp willen aanbieden. Sociale waarde.
Een presentatie van Martijn Aslander moet je een keer meemaken. Goed voor je mindset en reflectie voor je gedachten. Alhoewel ik zijn ‘Messias’-achtige manier van praten soms ‘too much’ vond. Wat Jezus ook zo goed kon: één waarheid verkondigen. Ik denk dat deze ergens in het midden ligt.

Sigrid deed na dit socialistische gedachtegoed nog een extra duit in het zakje. Werkplekken in alle steden waar je gratis kan werken, gratis internet hebt en elkaar kan ontmoeten. Hier en daar viel wat geld te verdienen, maar het moest vooral quite draaien. En hoe gaan we dat bewerkstelligen? Inderdaad: samen.

De meeting bij Seats2Meet heeft een prikkeling opgelevert en stof tot nadenken. Dik prima! Ik kreeg wel het gevoel dat er een revival van de Sovjet Unie zit aan te komen. Ik bak een brood voor jou, jij maakt mijn kapotte fiets… alles doen we… samen.

4 comments on “De ‘come back’ van het communisme

 1. Max January 12, 2012 7:33 pm

  @Sigrid van der Hoeven:Goede punten van communisme: 
  1 Gelijkheid.De vrouwen hebben op alle gebieden van het economische, staatkundige, culturele en sociaal-politieke leven, precies dezelfde rechten als de mannen.In het westen is ‘het kapitaal’ aan de macht. Niet de bevolking; niet de mensen.  
  2 Geen armoede (het is net wat je onder arm bekijkt).
  3 Geen werkloosheid. In de Sovjet-Unie zal dan de kortste arbeidsdag en de kortste arbeidsweek ter wereld bestaan.In de Sovjet-Unie wordt de arbeidsdag geleidelijk verkort zonder dat het loon vermindert. 
  4 Geen uitbuiting en onderdrukking 
  5 Iedereen heeft een dak boven zijn hoofd.Daarbij mag men niet vergeten dat de huur met inbegrip van de lasten gemiddeld niet meer dan 4-5 procent van het inkomen uitmaakt. 
  6 Geen daklozen daar kan Amerika een goed voorbeeld aan nemen.
  7 Veiligheid
  8 Sociale zekerheid (hele belangrijke,dat heb je in de Verenigde Staten niet)
  9 Er wordt geproduceerd omwille van de mens (behoefte van de mens) en niet de winst.
  10 Betaalbare huisvesting 
  11 Gratis onderwijs.De liquidatie van het analfabetisme in de jaren van het Sovjetbewind heeft ertoe geleid dat thans vrijwel iedereen in de USSR lezen en schrijven kan. Daarbij verleent de staat aan de overgrote meerderheid der studenten nog materiële steun door studiegeld uit te betalen en tehuizen ter beschikking te stellen.].Vroeger was het leraarschap een goed betaalde baan waar je prima van kon leven.Aan de inrichtingen voor hoger onderwijs in de USSR studeren thans bijna drie maal zoveel ingenieurs af als in de USA.Eind 1959 waren er meer dan 310.000 wetenschapsmensen ofwel ongeveer 30 maal meer dan voor de revolutie. Tijdens deze periode, exploiteert de Sowjetunie voortdurend om het wetenschappelijke en technologische de weg bereiden te realiseren; om de eerste kunstmatige satelliet te lancerenSputnik 1, levend zijnd Laika, en recenter, het eerste menselijke wezen Yuri Gagarin in de baan van de Aarde. Valentina Tereshkova was de eerste vrouw in ruimte aan boord van Vostok 6 op 16 Juni 1963, en Alexey Leonov werd de eerste persoon om in ruimte op 18 Maart 1965 te lopen.                                       12 Gratis gezondheidszorg                                                                                  15 Geen corruptie (En minder crimintaliteit)                                                                       16 Goede sociale voorzieningen                                                                  17 Geen racisme of facisme;Kapitalisme en fascisme zijn twee zijden van dezelfde munt. 

  De kapitalisten hebben het fascisme altijd gebruikt om hun belangen veilig te stellen. Ook vandaag flirten westerse kapitalistische staten met het fascisme.Het fascisme heeft nooit naar een sociale oplossing gestreefd ten dienste van het gewone volk, integendeel. Het fascisme zocht een reactionaire oplossing door al de lasten en verliezen in de schoenen van de werkende bevolking te schuiven. Ontdaan van alle ideologische en organisatorische troep is het fascisme niets meer dan een definitieve oplossing voor de klassenstrijd; de totale ondergang en uitbuiting van democratische krachten ten bate van de hoogste financiële kringen. 
  Alle ‘burgelijke vrijheden’ in het Westen (democratie, vrede, stemrecht, voorspoed, emancipatie van vele groepen, etc.) hebben we te danken aan de Sovjert Unie die in 1945 Hitler heeft verslagen. Anders waren alle belanrijke landen nu geknecht door het facsisme. Dat vergeten de Nederlanders wel eens… 

 2. Sigrid van der Hoeven May 24, 2009 4:07 pm

  Dank voor de complimenten!

  Ja, inderdaad, die raakvlakken doelde ik ook op. Toch geinig dat er op Twitter zoveel over gepraat werd!

 3. Martijn Crama May 23, 2009 9:28 pm

  Sigrid, allereerst nog de complimenten voor wat je voor elkaar hebt gekregen. Super georganiseerd!

  Had nooit gedacht / verwacht dat mijn stukje zoveel zou losmaken (zie Twitter). Laat ik eerst benadrukken (wat ook in mijn stuk staat) dat er een hoop interessante punten zijn gebracht, Martijn heeft me aan het nadenken gezet. Waardevol 🙂

  Deze posting was vooral bedoeld om wat terug te leunen. Want inderdaad niet iedere letter van het communisme gaat op voor bijvoorbeeld Martijns of jouw presentatie.

  De manier van denken in deze laatste twee presentaties gaf mij een tegenstrever van het kapitalisme waar alles om de euro draait. Een tegenstrever van het kapitalisme is voor mij het communisame. Daarbij is bij het communisme het individu minder belangrijk dan de samenwerking.

  Losse gedachten waarbij je waarschijnlijk zelf ook die raakvlakken mee bedoelt?

 4. Sigrid van der Hoeven May 22, 2009 7:57 pm

  Hoi Martijn,

  Dank je wel voor je uitgebreide verslag!

  Maarreuh, communistisch? Socialistisch?

  In mijn beleving betekent communisme ook dat iedereen hetzelfde salaris krijgt. Als in: een huisschilder verdient 12.000 per jaar, maar een hersenchirurg ook. Iets waar ik niet achter sta.
  En verdeling van macht en goederen en zo, een belangrijk kenmerk van socialisme, daar hebben we het dinsdag ook niet over gehad.

  Maar ik begrijp wel waar je vandaan komt, er zijn inderdaad een aantal ogenschijnlijke raakvlakken voorbij gekomen tijdens het congres!

  Groetjes, Sigrid

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>