Technische termen en jargon live-muziek circuit

rider_stageplanAls je in zalen komt te staan die er echt toe doen, gaat men opeens allerlei termen gebruiken waar je nog nooit van hebt gehoord. Je vindt jezelf niet echt stoer als je geen hol begrijpt van waar men over praat. “Stuur je de riders op en hebben jullie iemand op foh?”

Een korte uitleg en definitie(s) van veelvoorkomende termen in de live-scene, én voorbeeld riders.

Technische/Technical rider
Is een document welke je voor je show naar de zaal/het festival toestuurt waar op vermeldt staat wat voor apparatuur je meeneemt, welke mensen meekomen en andere specifieke technische wensen. Zo weet de opdrachtgever welke techniek je meebrengt en welke posten jij met eigen mensen bezet (bijvoorbeeld een geluidsman) en welke de zaal/festival zelf moet leveren.

Stage plan
Iedere band heeft een andere opstelling. Aan de hand van het ‘stage plan’ kan de zaal of festival zijn eigen crew instrueren alle benodigdheden klaar te leggen en het podium in te richten.

Catering rider / Hospitality rider
De beroemde verhalen van artiesten die alleen blauwe M&M’s willen voor ze gaan optreden komen uit catering riders. Voor de gewone artiest is deze rider bedoeld voor eetwensen, -allergiën en drankvoorkeuren. In den beginne is het verstandig niet al te hoog van de toren te blazen. Wanneer je 2 à 3 keer per week speelt, kun je wat meer eisen van een zaal.

Buy-out
Mocht de zaal geen rekening (willen) houden met het verzorgen van eten voor de band, kun je een buy-out in je contract/rider opnemen. Daarmee verzeker je dat de zaal betaald voor je eten als ze zelf geen verse maaltijd bereiden. Die buy-out is niet voldoende om drie gangen te nemen bij een goed restaurant, maar vaak wel genoeg om een lekkere maaltijd bij een Oosterse toko te halen.

Backline
Is een duur woord voor de bands instrumentarium inclusief (gitaar)versterkers.

Front of House (FOH)
De knoppen in de zaal worden ‘Front of House’ genoemd. Neem je eigen geluids- of lichttechnici mee, dan zullen zij daar plaatsnemen om het geluid en/of licht te regelen. Front of House staat op een centrale positie in de zaal om zo de juiste balans te maken.

PA system
‘Public address system’ (eigenlijk wat voor apparatuur de opdrachtgever levert) staat voor de technische apparatuur die de versterking van de band naar de zaal toe verzorgt. Denk dan aan de (zaal)speakers, mengtafels, mics, statieven en kabels. Soms vraagt een opdrachtgever of je naast je eigen backline ook je eigen PA meeneemt. Je zult dan in een lege zaal aankomen zonder enige versterking als je zelf niets hebt meegenomen.

Backdrop
Een promodoek die tegen de achterwand kan hangen.

Monitor- / lichttechnicus
Behoeft waarschijnlijk geen uitleg. Voor de volledigheid dan maar. Grotere zalen als een 013 hebben aparte geluidstechnici die aan de zijkant van het podium staan. Zij regelen jouw monitorgeluid. Vind je het geluid op het podium bagger? Dan moet je bij deze gasten aan de zijkant van het podium zijn. Een lichttechnicus…helder.

VOORBEELD RIDERS
[Technische rider] | [Stage plan] | [Catering rider]

6 comments on “Technische termen en jargon live-muziek circuit

 1. Marco Espinosa March 11, 2012 4:13 pm

  Hee Martijn,

  We zijn met de band bezig met het schrijven van een lichtplan. Ik vroeg me af of je nog een voorbeeld hebt liggen en die zou kunnen posten? 

  Groeten Marco

 2. Martijn Crama March 9, 2011 8:53 am

  Met liefde plaats ik een lichtrider erbij David, maar ondervindt nu even ‘permission errors’ waardoor ik het niet kan uploaden. Zodra dit euvel gefixed is, staat ie online!

 3. David Sirre March 6, 2011 10:15 pm

  Ha Martijn,
   
  Heb je eventueel ook nog een voorbeeld van een lichtplan (rider)?
  De bestanden bij dit artikel zijn erg handig, thanks!

 4. Door October 16, 2009 3:36 pm

  Of ook altijd goede literatuur, de muzikantengids.

 5. Geert Veneklaas September 26, 2009 8:56 pm

  Leuk om eens aandacht te besteden aan het vakjargon! Doet me denken aan een boekje dat in mijn kast staat, met de titel ‘Twee Marshall torens en alles op 10’ en subtitel ‘de taal van de popmuzikant’. Geschreven door Jaap van Eik, oud-hoofdredacteur van de Music Maker en ooit zelf doorgewinterd muzikant. Lenen ter vermaak? Je bent er in 2 uurtjes doorheen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>