Verzamelpunt voor niet-Buma/Stemra leden

embed_safeAls je een beetje geïnteresseerd bent in muziek en media, dan moet je wel onder een steen hebben geleefd als ‘Buma vs. internet’ je niks zegt. Voor de mensen onder een steen: Buma/Stemra heeft afgelopen week haar internet ‘Fair Play’ tarieven bekend gemaakt. In deze beruchte brochure staat precies aangegeven wat muziekgebruikers moeten gaan betalen voor streaming en embedded filmpjes en muziek. De reacties zijn massaal. Een bloemlezing:

 • Lopend Vuur: “Buma/Stemra maakt promotie door fans voor haar leden onmogelijk”
 • EHPO: “Algemene Buma/Stemra update van stand van zaken”
 • Marketingfacts: “Buma/Stemra melkt blogs uit”
 • Marco Raaphorst: “Buma/Stemra gaat je laten betalen voor embedden!”
 • 3voor12: “Onbegrip en verontwaardiging”

De teneur is duidelijk: de voorgenomen plannen van Buma/Stemra maakt een einde aan heel veel weblogs, gaat voor vervelende effecten zorgen voor bijvoorbeeld Hyves of Facebook en is totaal niet handhaafbaar. Het leidt al tot kamervragen.

Zoals op Lopend Vuur door Lykle al is aangegeven zijn de auteurs die niet bij Buma/Stemra zijn aangesloten hier ook de dupe van. Mensen zullen uit angst voor facturen van Buma geen filmpjes of muziek gaan streamen, terwijl dat wel zou mogen/kunnen van niet-Buma/Stemra leden. Kijken of we een klein beetje inzicht kunnen geven in welke (bekende) artiesten/auteurs niet zijn aangesloten bij de Buma/Stemra. Wel zo makkelijk, maar daar heb ik wel een beetje hulp voor nodig.

Van de volgende artiesten/auteurs kun je muziek of YouTube filmpjes veilig streamen of embedden (volgens gegevens oktober 2009):

 1. Florian Wolff
 2. Marco Raaphorst
 3. Monstertux
 4. Differentieel
 5. Happy Elf
 6. Jan Turkenburg
 7. D’r Sjaak
 8. WhoEst
 9. Brunk
 10. Invertebrata
 11. René Vis
 12. Geert Veneklaas
 13. Lea
 14. Ro Halfhide
 15. Avant La Lettre
 16. Stairs to Nowhere
 17. The Mad Trist
 18. LadyLau
 19. Growlin’ Love & Pain
 20. Sylver Myst
 21. Phoenix Park
 22. Moi, le voisin
 23. This Leo Sunrise
 24. We vs. Death
 25. Murder Manifest
 26. Barbarella
 27. Jean Parlette

Buma/Stemra – Creative Commons Pilot bands

 1. Silence is Sexy
 2. Gasoline Brothers
 3. Jim Offerman

Help mee deze lijst te laten groeien en concreet te maken. Reageer in de blogpost met namen of ‘spread the word’ @ Twitter.

Erg handig initiatief van Lykle: een icoon/bannertje waarmee je kan aangeven dat je werk niet geregistreerd is bij Buma/Stemra. Of download de header-foto van deze blogpost.

27 comments on “Verzamelpunt voor niet-Buma/Stemra leden

 1. Barbarella October 8, 2009 12:25 pm

  Zet Barbarella er ook maar bij! Gegarandeerd rechtenvrij!
  Thanks

 2. Wouter Siteur October 7, 2009 8:54 am

  @Martijn
  Ik heb een brief van 30 juli jl waarin Buma aangeeft dat de kosten om de gelden op daadwerkelijk gebruik uit te keren te hoog zijn. Wellicht/hopelijk is dit inmiddels achterhaald. Ik ga er achteraan.

 3. Martijn Crama October 7, 2009 8:26 am

  @renato die database is te vinden op de Buma/Stemra site, heb ik mij gisteren laten vertellen.

  @wouter ook daar berichte BS gisteren positief over als het om internet gaat. De crawler moet zo ingenieus zijn dat het precies aangeeft wie/wat wordt gedraaid en het vervolgens dus ook naar de rechthebbende toe gaat. Dat is wat ze zeggen, nu de praktijk nog…

 4. renato October 6, 2009 10:57 pm

  HOi,

  Ik wil een lijst van liedjes die WEL bij buma/stemra zijn aangesloten. Want die gaan PER DIRECT van mijn site af.

  Geen embedded files voor buma/stemra leden. Zullen eindelijk eens wakker worden die leden en ook hun stem laten horen…..

 5. Wouter Siteur October 6, 2009 10:18 pm

  @Martijn
  Het probleem is dat het geld dat Buma int voor het gebruik van muziek op websites niet bij de rechthebbende componist terecht komt. Dit omdat Buma hier geen registratie van bijhoudt. Het geld verdwijnt ergens op de grote hoop. Ik leef van de muziek dus wil er best aan verdienen, maar in het geval van websites doe ik dat dus niet.

 6. Martijn Crama October 6, 2009 7:13 pm

  Heel fijn hoe iedereen massaal meedenkt en op deze manier duidelijk maakt dat het zich wil distantiëren van Buma/Stemra.

  @Wouter
  Bedankt voor je tip. Ben heel erg benieuwd of er een tendens gaat ontstaan van componisten die zich gaan uitschrijven bij Buma. Twitter staat vol geklaag, maar voegt men ook de daad bij het woord, of vindt men stiekem die paar honderd euro wel fijn om te verdienen via Buma?

 7. Wouter Siteur October 6, 2009 6:59 pm

  @Martijn Crama
  Ik begin tegen wil en dank langzamerhand een van de experts te worden. Op mijn website heb ik een pagina over muziekrechten gemaakt. De insteek is wel iets anders dan waar het hier over gaat. Ik maak muziek voor commercials, films, websites en games. Ik heb echter als componist ook last van Buma. Ik overweeg om over te stappen naar de PRS (Engelse Buma) omdat zij alleen innen voor de nummers die ik aanmeld. De nummers die ik niet aanmeld kunnen dan vrijelijk gebruikt worden. Wellicht ook een idee voor anderen.

 8. Phoenix Park October 6, 2009 4:14 pm

  Phoenix Park kan je er ook bijzetten!!

  PhoenixPark.nl

 9. Tasmara October 6, 2009 2:36 pm

  Mijn filmpjes met Sylver Myst en die nog komen gaan zijn wel gratis te streamen 🙂

 10. Martijn Crama October 4, 2009 9:17 pm

  Dank allemaal voor jullie openhartigheid!

  @Simon het zijn specifieke vragen die je stelt. YouTube is een vreemd kanaal wat auteursrechten aangaat. Officieel moet je toestemming vragen aan rechthebbende om een nummer te coveren. Nederlandse tekst of origineel maakt in zoverre niet uit. Maar dit is totaal niet te controleren. Veel wordt gedogen. Waar het nu om gaat is het ‘openbaar maken’ van songs op andere websites. Plaats ik een YouTube filmpje van Ilse de Lange op mijn weblog, moet ik daar geld voor afdragen aan Buma/Stemra.

  Het is een ontransparante wereld, met veel haken en ogen. Er zijn helaas maar weinig echte Buma/Stemra experts. Vreemd genoeg…

 11. Simon Stoltz October 4, 2009 9:02 pm

  Ik ben slechts een amateur. Zou graag meer doen (semi)prof, maar begrijp niets van Buma/Stema. Erg onduidelijk in haar info. Wat mag wel, wat mag niet? Bijvoorbeeld: ik heb ‘n aantal buitenlandse nummers die van mooi Nederlandstalig tekstmateriaal zijn voorzien (kleinkunst). Mag je dat nu wel of niet ongstraft op Youtube zetten?

  Mag je een bestaand nummer coveren en op Youtube zetten?

  Had er wel over zitten denken mijn profesionele weblogs (HRM advies) uit te breiden met kleinkunst blog, maar denk dat ik dat maar beter helemaal achterwege kan laten.

 12. LadyLau October 4, 2009 8:37 pm

  Dank voor dit initiatief! Ik hoop serieus dat Buma tot zinnen komt, of anders de politiek in Den Haag.
  Voor nu kun je mij ook bijschrijven op je lijst rechtenvrije muzikanten:
  http://www.ladylau.com
  En daaraan gerelateerd ben ik te vinden op oa Myspace, Last.Fm, Youtube, Hyves, Bandcamp, MusicFromNL, en ga zo nog even door 😀

 13. Marco Kalnenek October 3, 2009 7:02 pm

  Zoals net al getwitterd: via mijn label WM Recordings heb ik zo’n 100 albums uitgebracht onder een CC-licentie. Daaronder ook Nederlandse artiesten als Happy Elf, Jan Turkenburg en D’r Sjaak.

 14. differentieel October 3, 2009 4:10 pm

  hoi,
  als fervent tegenstander van bumastemra kun je mij best wel op je lijstje zetten.
  differentieel staat o.a. op last*fm en maakt muziek onder Creative Commons BY-NC-SA 3.0 NL

 15. Martijn Crama October 3, 2009 3:08 pm

  Behoorlijk afgekeken van de jouwe 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>