Een eigen muziekwebsite voor dummies (3)

Je speelt in een bandje. Dan mag een persoonlijke, eigen website niet ontbreken. Doordat je altijd de ‘nerderige’ jongens van school hebt gepest, wil niemand je helpen met HTML-en, CSS-en of PHP-en. Kortom, je hebt geen idee hoe je een beetje fancy website moet bouwen, en al je ‘concurrenten’ hebben van die prachtig sexy digitale visitekaartjes.

Aram Haagsman en ik hebben een fictief bandje opgericht. We laten zien wat je zelf kunt doen, hoe makkelijk het is en wat de output is van de websites.

In de eerste aflevering kwam Flavors.me aan de beurt, en in de vorige Tumblr. De zoektocht gaat gewoon verder want er is méér op het web. We kregen een tip van Remco en zodoende duikt Aram vandaag in Squarespace.

Waar voor je geld
The Seats hebben geen marketing- en promotiebudget, maar een paar tientjes uit eigen zak willen ze best wel stoppen in een website. Mits die website écht waar voor z’n geld biedt. Ik begin over geld, omdat Squarespace geld vraagt.

Squarespace biedt veel verschillende packages aan. Pakketjes waar je van €6,- tot aan €38,- per maand gebruik van kunt maken. Waarbij het goedkoopste pakket je ‘maar’ 1 GB ruimte aanbiedt om je foto’s, teksten en filmpjes kwijt te kunnen, heeft het duurste pakket 5 GB vrij voor je. Plus nog eens 17 andere opties, waaronder een vrije domeinnaamkeuze (dus, www.jebandnaam.com).

Leuk. Maar voor latere zorg. We willen eerst een simpele website waar onze fans gemakkelijk onze optredens kunnen checken, foto’s van onze knappe bassiste kunnen zien, und so weiter.

Inschrijven gaat zoals we gewend zijn: lekker makkelijk en vlot. Je mag eerst 14 dagen het hele pakket uitproberen.

Start: Waar we een beetje van schrikken is de erg grote hoeveelheid info die in één keer op ons afkomt. Heel veel keuzemogelijkheden, en een grote hoeveelheid onduidelijke termen knallen je om de oren.

De plek waar alle magic moet gaan beginnen is het dashboard. Prachtig hoe je alle statistieken van je website in één oogopslag op het dashboard terug vindt. Vanuit het menu structure geef je de website vorm. Onze Squarespace website is opgebouwd uit secties, waarin je zelf voorbedachte widgets of applicaties kunt plaatsen. Easy does it. Toch? Neen. Voordat we eenmaal door hadden hoe de secties in elkaar staken en wat er dan daadwerkelijk met het uiterlijk en de indeling van je website gebeurt, waren we toch al echt een dik uur verder.

Waar we heel erg van baalden is dat we de widgets en secties niet op de plaatsen kregen waar wij ze op de website het liefst hadden willen zien. We klikken even verder om meer menu’s te ontdekken en gelukkig mogen we elk menu veranderen, we kunnen kiezen uit veel lettertypes en met kleuren mogen we zo gek doen als we willen. Maar ook hier merken we al snel dat we door de bomen het bos niet meer zien…

Ga er maar voor zitten
Er zijn te veel opties in Squarespace om allemaal aan bod te laten komen in deze blogpost. Daarom, een groot pluspunt: de file manager. Je plaatjes, video’s en andere content kan je op een overzichtelijke manier kwijt op hun server. Ook kunnen we alle bandleden een eigen account geven, en op die manier mogen ze allemaal onder hun eigen naam blogs plaatsen. Dat is wat mij betreft écht een groot pluspunt, want het maakt de content die je plaatst persoonlijk (= goed!).

Fans willen nog steeds graag lezen waar we onze boodschappen doen, dus we koppelen onze Twitter en Facebook pagina’s aan Squarespace. Squarespace heeft een flinke lijst aan sociale media waar je uit kan kiezen om op je website te plaatsen. Verrassend: We kregen het voor elkaar een contact formulier te plaatsen op onze website. Een mooi formulier waar fans of programmeurs van podia je snel mee kunnen bereiken.

Hier vind je een uitgebreide tour langs alle wegen en paden die Squarespace te bieden heeft.

Beetje nerds
Voor de DIY’s met CSS-kennis is er ook de mogelijkheid dit te verwerken in de templates van Squarespace. Maar, de site is niet zo open-source als bijvoorbeeld Tumblr, waar je van elke template de volledige code mag inzien en aanpassen naar eigen wens.

Eindoordeel
Zo snel als we een website maakten met Tumblr, lukt ons niet met Squarespace. Wel is Squarespace, mits je geduld, tijd én geld hebt wat ons betreft zeker geschikt om een bandwebsite mee te maken. Alle plugins, widgets en sociale media-mogelijkheden zijn aanwezig. Als je jezelf een weekend opsluit maak je met Squarespace vast een prachtige website. Toch is mijn tip: gebruik dat weekend om op te treden, maak een Tumblr aan binnen een uur, koop van de €6,- die je bespaart een domeinnaam en deel die fles tequila met je fans.

PS: Door de goede tip van Remco ontdekten we dus weer iets nieuws, en ook jouw tips zijn meer dan welkom! Schroom niet en laat hieronder weten hoe jij Squarespace, Tumblr of Flavors.me ervaart. Goede, maar ook slechte ervaringen horen we heel erg graag. En voor al je vragen: @aramhaagsman.

Dank Aram voor deze derde waardevolle bijdrage, en ook Remco bedankt voor de tip!

8 comments on “Een eigen muziekwebsite voor dummies (3)”

 1. […] de eerste aflevering kwam Flavors.me aan de beurt, en Squarespace is ook ontdekt. Dat was leuk, maar haalde het niet de bij de functionaliteit die Tumblr biedt. Aan […]

 2. […] week stuitte ik op een interessante post op de blog van Martijn Crama van Music United met tips over websites waarmee je […]

 3. Dank Johan. WordPress gaat Aram zeer binnenkort behandelen. Goede vraag daarbij is: hoeveel basis kennis heb je nodig over programmeren?

 4. Leuke serie. Ben bezig met nieuwe website voor The Medics en was bijna overtuigd door de eenvoud van Flavors. Ware het niet dat BandCamp-integratie nog niet geregeld is. Anders zou ik met liefde 20 dollar per maand ophoesten. Nu zelf maar een WordPress.org-thema aan het pimpen, daar kan ik zelf beslissen wat ik wil embedden. De huidige (rode) site is nog oldschool gemaakt in Dreamweaver, maar een pain in the ass om bij te houden.

 5. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Martijn Crama, Martijn Crama, Martijn Crama, Aram Haagsman, Music United en anderen. Music United heeft gezegd: blogt – Een eigen muziekwebsite voor dummies (3) http://bit.ly/aFdTQF […]

 6. Hee Lykle,
  Dank voor je tips! De volgende blogpost staat toevallig al in de pijpleiding. Je raadt nooit waar die over gaat 😉 Houd de posts dus goed in de gaten, binnenkort de volgende..!
  Groet, Aram

 7. en misschien is deze vergelijking ook wel de moeite waard om eens uitgebreider te maken: Bandcamp vs. Soundcloud. vs Myspace als de centrale plek voor je audio…

 8. Coole reeks! Ik draag ook posterous.com en wordpress.com voor. Daarnaast hoop ik dat jullie snel meer aandacht gaan geven aan bandcamp!

Say Something

Your email address will not be published. Required fields are marked *