Een eigen muziekwebsite voor dummies (4)

Je speelt in een bandje. Dan mag een persoonlijke, eigen website niet ontbreken. Doordat je altijd de ‘nerderige’ jongens van school hebt gepest, wil niemand je helpen met HTML-en, CSS-en of PHP-en. Kortom, je hebt geen idee hoe je een beetje fancy website moet bouwen, en al je ‘concurrenten’ hebben van die prachtig sexy digitale visitekaartjes.

Aram Haagsman en ik hebben een fictief bandje opgericht. We laten zien wat je zelf kunt doen, hoe makkelijk het is en wat de output is van de websites.

In de eerste aflevering kwam Flavors.me aan de beurt, en Squarespace is ook ontdekt. Dat was leuk, maar haalde het niet de bij de functionaliteit die Tumblr biedt. Aan de emails en verzoekjes die ik ontving, wist ik gelijk waar jullie muzikanten op zitten te wachten. Nu ga ik mensen blijmaken, we hebben namelijk de meest bekende getest: WordPress.com.

Binnen 5 minuten een website?
“Build your own website in minutes!” De ene website schreeuwt het nog harder van de daken dan de ander. Een handjevol maakt het dan ook echt waar. Goed nieuws: WordPress.com maakt het waar. Dat ontdekten we binnen 10 minuten, €0,00, en één espresso’tje verder.

Je ziet ‘m hierboven al: het dashboard. Dit is ons hoofdscherm in WordPress. Je vindt hier de statistieken, alle recente reacties en een Quickpress optie. Door allerlei menu’s heenworstelen is verleden tijd, want je knalt met Quickpress binnen no-time een artikel online.

De menu’s om het uiterlijk van onze website te veranderen (mooie banner bovenaan je website), om pagina’s toe te voegen (Bio, Tour, Contact, etc.) en om onze media (plaatjes, muziek, of zelfs Word documenten) te beheren zijn allemaal super duidelijk vormgegeven. De rustige layout van WordPress werkt aanstekelijk.

WordPress.com gooit ons niet in het diepe. Een uitgebreid forum én een Help-button rechts bovenin hielp The Seats met een klein probleemdingetje. We zochten (in het Nederlands!) op het forum, en binnen een seconde stond daar het antwoord. Er is geen probleem wat nog niet is opgelost, en de tips en tricks over hoe je je website zo tof mogelijk maakt zijn oneindig.

Onze hitsong willen we aan iedereen laten horen. Daarom zijn we actief op Bandcamp. En wat wil nou het geval? WordPress en Bandcamp zijn vriendjes. In de What You See Is What You Get-editor (WYSIWYG) plaats je met simpele codes Youtube, Bandcamp of Google video’s in je artikel of op je pagina.

Niet alles is gratis
Er zijn een aantal premium -betaalde- opties. Zo heeft WordPress.com gratis 1GB aan opslagruimte voor je beschikbaar. Wil je meer opslagruimte, dan betaal je daarvoor. Als je jouw muziek online wilt zetten op WordPress kan dat, maar daarvoor moet je wel betalen. Niet doen. Neem een gratis Bandcamp account, en plaats het zooitje op je WordPress.

WordPress.com én WordPress.org. Is er een verschil?
Ja, en hoe! WordPress.com, waarover je na het lezen van dit artikel al heel veel weet, is een gratis WYSIWYG, no nonsense website. Simpel. Je hebt geen kennis nodig van serverruimte, FTP uploads, hosting of andere dingen. Aan en gaan. Dat is WordPress.com.

Die andere (WordPress.org) laat je je eigen domein volledig controleren. Hier bouw je jouw website from scratch. En weet je wat top is? Het is gratis. Installeer WordPress op je eigen server, draai je eigen website, helemaal DIY. Maar precies daarom behandelen we ‘m niet in déze serie. Want The Seats hebben niemand in de band die weet waar FTP voor staat, laat staan hoe je het gebruikt.

Eindoordeel
Wordpress.com is een hemel. Gebruiksgemak, duidelijkheid, grote community, muziek, foto’s, video’s, eigen CSS (daarvoor moet je wel een beetje geld neerleggen). Klein minpuntje: de themes waaruit je kan kiezen zijn niet zo flitsend.

Hele kort-door-de-bocht vergelijking
Het is aan jou. We hebben tot nu toe twee geweldige websites ontdekt om als band zonder know-how een website mee te maken. En dat zónder marketingbudget. Tumblr en WordPress. Ik stel voor dat je ze zelf even met elkaar vergelijkt:

The Seats op WordPress:
http://theseats.wordpress.com

The Seats op Tumblr:
http://www.theseats.tumblr.com

Als er genoeg vraag is naar een héle grondige vergelijking, dan krijgen je een prachtig uitgebreid artikel. Je weet me te vinden. Tot de volgende aflevering!

Het wordt steeds moeilijk om een goed excuus te vinden om geen eigen website te hebben. Tips blijven welkom welke website voor dummies handig werken, en die Aram eens kan onderzoeken. Weer bedankt Aram voor het delen van je ervaringen!

One comment on “Een eigen muziekwebsite voor dummies (4)”

  1. hi I was fortunate to approach your Topics in digg
    your subject is terrific
    I learn a lot in your topic really thanks very much
    btw the theme of you blog is really quality
    where can find it

Say Something

Your email address will not be published. Required fields are marked *